Terme Čatež, Topliška cesta 35

DEC 12
Kronična vnetna črevesna bolezen

Kronična vnetna črevesna bolezen je skupno ime za crohnovo bolezen in ulcerozni kolitis.

Zaradi vnetja se pojavijo drobne razjede, ki povzročijo čire v različnih delih črevesja, najpogosteje v njegovem zadnjem delu. Vnetje je včasih tako hudo, da prizadene celotno črevesje, želodec, požiralnik, celo ustno votlino. Za crohnovo bolezen in ulcerozni kolitis so značilne driska, močne bolečine v trebuhu in krvavenje iz danke. Vse te težave pogosto spremljajo tudi povišana telesna temperatura, slabo počutje, vnetje sklepov, lahko pride do poslabšanja vida, ustnih razjed, upada energije in izgube telesne teže. Zaradi vnetega črevesja sta ovirani prebava in absorpcija hranilnih snovi v krvni obtok, kar nemalokrat povzroči podhranjenost in dehidracijo.                              

Za zdaj še ne obstaja enotno mnenje glede tega, ali je crohnova bolezen posledica ali vzrok za slab ali nepravilno delujoč imunski sistem. Nekateri strokovnjaki kot vzrok za Crohnovo bolezen navajajo dednost, spet drugi pa jo povezujejo s čezmernim stresom in laktozno intoleranco (preobčutljivostjo na mlečni sladkor). Običajno se pojavi med 15. in 30. letom starosti.

Hiperbarična terapija pri kronični črevesni bolezni dviguje kvaliteto življenja, zmanjšuje bolečine v trebuhu, zmanjšuje prekomerno vnetje v črevesni sluznici, pospešuje proces celjenja v črevesju, preprečuje občutek napihnjenosti, okrepi imunski sistem, zmanjšuje potrebo po kirurškem posegu….